ion barbu 1Cu 20 de ani în urmă, ziua de 21 martie a fost declarată de UNESCO „Ziua Internațională a Poeziei”. Sărbătorită cu fast în diferite colțuri ale lumii, poezia rămâne limbajul universal al emoției umane, acea forță de gravitație a sufletului nostru. Voltaire considera poezia o muzică a sufletelor mari și sensibile, iar Mario Luzi spunea că puterea ei „adaugă viață vieții”. Fără lumina poeziei „omul nu s-ar distinge de neant” (Nichita Stănescu).

În 2019, Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România a marcat „Ziua Internațională a Poeziei” prin două momente speciale. Primul dintre ele a fost o întâlnire colegială a conducerii Uniunii Scriitorilor din România cu membrii Filialei Pitești. La prezidiu s-au aflat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu, vicepreşedintele, scriitorul Gabriel Chifu, directorul de programe interne Sorin Lavric, directorul de imagine, criticul literar Daniel Cristea–Enache, directorul economic Stela Pahonțu, alături de președintele filialei noastre, criticul literar Nicolae Oprea. Cel de-al doilea eveniment a fost dedicat în exclusivitate poeziei, printr-un recital liric, manifestare ce s-a înscris în cadrul „Festivalului Internațional Primăvara Poeților”, găzduit și în acest an de Centrul Cultural Pitești. Acest festival este „o mișcare literară, care a pornit din Franța și a fost inițiată în România”, între anii 2000  – 2005 , „de către poeta, traducătoarea și criticul literar Linda Maria Baros”.                          
Printre poeții prezenți la dublul eveniment și înscriși în festival s-au aflat: Magda Grigore, Amalia Elena Constantinescu, Denisa Popescu, Cristina Onofre, Allora Albulescu, Florina Isache, Maria Chirtoacă, Domnița Neaga, Mircea Bârsilă, Ilie Vodăian, Sorin Durdun, George Piteș, Liviu Mățăoanu, Virgil Diaconu, Niculae Ionel, Savian Mur, Florian Silișteanu, Aurel Udeanu. P.S. Calinic a fost invitatul de onoare, care a încântat sufletele colegilor de filială cu poeme, pilde și vorbe înțelepte. Dintre prozatorii și criticii literari, care au onorat evenimentul amintim pe Mihai Stan (directorul editurii Bibliotheca și redactor șef al
revistei „Litere” din Târgoviște), Jean Dumitrașcu (directorul Filarmonicii Pitești și secretarul Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România), Dumitru Ungureanu, Mihai Barbu, Rodica Lăzărescu, Ioan Vișan.
Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Pitești a fost reprezentat și în cadrul acestor manifestări literare, fiind alături, ca de fiecare dată, de instituțiile culturale ale orașului și promovând împreună cultura argeșeană în rândul elevilor merituoși.   

Amalia Elena Constantinescu,
Cristina Mutu                                                                                                                    
Liceul Teoretic „Ion Barbu” Pitești

PRIVIRE
Privesc în ochii tăi verzi,
au multe să-mi spună…
Emoții te cuprind, în lacrimi se adună
Se strâng vise ce alunecă-ncet pe obrajii tăi;
Se aud în ritm rapid ale inimii bătăi.

VOCILE INIMII
Plutesc prin rouă cu tălpile ude
Privesc în jur când lumea se ascunde
Te caut, te caut… dar ești de negăsit
Aș vrea să-mi prinzi în palme lacrima,
până departe… la asfințit.
Cuprind în brațe întâia rază de soare,
Să-mi încălzesc inima, când mă doare
Să fii aici aș vrea! N-am nicio alinare…
Pe rănile mele ai pus numai sare.

Și trec peste toate fără să știi
Nu vei cunoaște lupta cu vocile inimii,
Nu vei cunoaște așteptarea cuiva
Nici înfruntarea din mintea ta.        

Elena Georgiana Dumitrescu, clasa a X-a
Liceul Teoretic „Ion Barbu” Pitești

(Postat aprilie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top