Nu de puține ori se-ntâmplă ca un eveniment de importanță națională să aibă un ecou răsunător în rândul preșcolarilor și al școlarilor unor unități de învățământ care includ în calendarul activităților extrașcolare o sumedenie de manifestări menite să le dezvolte spiritul creator, respectul reciproc și dorința de colaborare. Este vorba de acele activități care, prin strădania unor dascăli dedicați profesiei, permit dezvoltarea tocmai a acelor abilități ale elevilor (de buni actori, pictori, recitatori, scriitori, dansatori etc.), care, la orele obișnuite de curs, nu pot fi puse în lumină dintr-un motiv pe care toți îl cunosc: lipsa timpului.
În acest sens, două unități de învățământ vecine din cartierul piteștean Războieni au perfectat un proiect de parteneriat educațional intitulat ,,Cu pași mici, de la grădiniță la școală”. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit ,,Armonia” și de Școala Gimnazială ,,Tudor Mușatescu”, unități care, în decursul anilor, au colaborat fructuos, implicându-i pe copii în mai multe activități, conform unui calendar stabilit de comun acord.
În anul școlar 2019-2020, după ce au confecționat împreună, preșcolarii și elevii claselor a IV-a, cizmulița lui Moș Nicolae în activitatea cu același nume, cadrele didactice au lansat o nouă provocare, conform căreia micuții aveau să afle despre Mica Unire de la 24 Ianuarie 1859 chiar de la elevii claselor a IV-a, coordonați de învățătoarele Alentina Ungureanu și Olivia Iancu, și de la elevii claselor a VI-a, coordonați de profesoarele de limba română din școală. În cadrul acestei activități sugestiv intitulate ,,Împreună în Hora Unirii”, viitorii școlari au ascultat cântece patriotice intonate de elevii claselor a IV-a, care au avut rolul unor deschizători de drumuri, invitându-i pe cei mici să pășească spre școală cu încredere și entuziasm. De la elevii claselor     a VI-a au auzit de Moș Ion Roată și de Alexandru Ioan Cuza într-o scenetă jucată în sala de festivități a grădiniței, recitând toți, împreună cu părinții emoționați, cunoscutele versuri ale lui Vasile Alecsandri:
,,Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi și la durere.
Unde-s doi, puterea crește
Și dușmanul nu sporește!”.
Directorii celor două unități de învățământ, profesoara Nedelcu Milica (Grădinița ,,Armonia”), în calitate de gazdă, și profesorul Paul Dorel (Școala ,,Tudor Mușatescu”) au marcat evenimentul printr-un discurs în care i-au încurajat pe copii și pe părinți să participe prin implicare directă la evenimente culturale care generează respectul reciproc și spiritul civic, puse la grea încercare în actualul context social.
Într-o atmosferă de sărbătoare, copii, părinți și dascăli, deopotrivă, s-au prins într-o horă a Unirii și a sufletelor. În splendide costume populare, copiii păreau desprinși din cărțile vechi de istorie, în care a fi român era cu adevărat o virtute.

Prof. Delia Dumitrică, prof. Camelia Stan,
Școala Gimnazială ,,Tudor Mușatescu” Pitești
(Postat ianuarie 2020)
 
 

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top