18Am ales pentru copilul meu Școala Gimnazială de Excelență ”Sfânta Muceniță Filoteea” pentru că am știut că este guvernată de principiile educației centrate pe elev, coroborate cu educația creștin-ortodoxă.

Consider că, după familie și părinți – primii educatori ai unui copil, școala are menirea și datoria să educe copiii îmbinând informații și abilități din domenii variate, de la științe și arte până la spiritualitate, limbi străine și educație fizică.
Fiecare disciplină e importantă, pentru că așază la temelia personalității copilului cărămizi solide dintr-o paletă largă de preocupări ale civilizației umane, pregătindu-l pentru viața de adult conștient, liber, independent, rațional și totodată ancorat în relația sa continuă cu Dumnezeu cel nevăzut dar atât de prezent în ceea ce e inefabil din om – sufletul cu toate năzuințele lui.
Când înveți la o școală creștină, ortodoxă în cazul nostru, rânduielile inerente vieții școlare capătă nuanțe speciale: rugăciunea se îmbină cu învățătura, orele de matematică succed zilei liturgice, voluntariatul se împletește fericit cu subiectele de la Olimpiada de Română, spectacolul de Crăciun vine după o teză grea...
În atmosfera aceasta am vrut să învețe carte copilul meu și, dincolo de greutățile inerente începutului acestui proiect uriaș numit ”Filoteea”, nu am nicio reținere în a recomanda și altor părinți această școală, din toată inima.
Doresc Școlii și profesorilor ei generații multe și bune de elevi dedicați bucuriei de a învăța, precum și putere de muncă tuturor și fiecăruia în parte, pentru ca proiectul acesta de suflet să nu moară niciodată. (Părinte, Mihaela GRIGORE)

Despre credință și rugăciuni împlinite...
Totul a început cu o dorință. Părea imposibil, dar eu mă încăpățânam să visez că poate, aici, la noi, în Pitești, vom avea o altfel de școală. Acea școală la care copiii să plece dimineața cu drag și să se bucure de întâlnirea cu colegii și profesorii lor.
În urmă cu șase ani, alături de Filip, primul meu născut, am pășit stângaci și cu mari emoții în lumea cifrelor și a literelor care ne deschidea drumul spre un viitor cu infinite posibilități. Numai că, destul de repede, aripile copilului meu drag erau deja rănite. Multele teme, cel mai adesea plictisitoare pentru el, conflictele dintre colegii lui, vorbele jignitoare pe care si le adresau făcuseră să dispară bucuria din ochii lui. Era atât de dornic să scape de școală, încât îmi spunea că  din clasa a cincea nu mai primim amendă dacă nu îl mai ducem la școală. A fost o perioadă grea pentru noi pentru că trebuia să îl încurajăm în fiecare zi și să îi promitem că se va schimba în bine totul, chiar dacă nici noi nu știam acest lucru cu siguranță.
Bunul Dumnezeu nu ne-a lăsat și minunea mult așteptată s-a produs atunci când am aflat pe treptele bisericii de faptul că există deja școala la care eu visasem și că mai multe persoane cunoscute nouă făcuseră acest gest de curaj și îți încredințaseră copiii unei alt fel de educații. Filip era deja în clasa a patra și atunci am început să ne gândim cu seriozitate la această minunată posibilitate de a putea readuce în inima copilului nostru bucuria de a merge la școală.
Totul a mers foarte bine din momentul în care am luat binecuvântare de la părintele duhovnic. Cu toate că suntem o familie mare și cheltuielile sunt multe, Maica Domnului ne-a trimis întotdeauna bănuții pentru taxa școlara. Un lucru și mai minunat  a fost că foarte aproape de noi locuia Ilinca, o viitoare colegă de clasă de-a lui Filip, cu care ne-am cunoscut în vacanța de vară  dinaintea începerii școlii și alături de care, prin truda neobositei sale mămici, se parcurge zi de zi drumul din Ștefănești spre școală.  Acum, după un an și jumătate de când facem parte trup și suflet din Școala de Excelență Sfânta Muceniță Filoteea, pot spune că a fost o decizie foarte bună să îl mutăm pe Filip aici. Este bucuros si implicat în activitățile școlii și e fericit că a găsit colegi cu care să se înțeleagă bine și cu care are multe în comun. Mai mult decât atât, din toamna acestui an, fetița noastră va începe și ea cu multă bucurie cursurile școlii.
Sfânta Liturghie la care elevii, cu multă răbdare participă împreună în zilele de sărbătoare în care sunt la școală și faptul că țin post împreună sau se încurajează unul pe altul atunci când le este greu cu postul este pentru noi, ca părinți, o mare ușurare și o bucurie să vedem că ei cresc și din punct de vedere spiritual în aceasta colectivitate. Sigur că nu toate lucrurile sunt așa cum ne dorim noi, dar simțim că suntem ca într-o familie, unde neajunsurile nu sunt ascunse, ci scoase la iveală pentru a fi îndreptate. Aici avem tăria de a spune ceea ce considerăm că nu este potrivit, știind că părerea noastră este luată în considerare.
Maica Domnului și Sfânta Muceniță Filoteea să îi ocrotească și să îi lumineze pe copiii și pe profesorii școlii, astfel încât să reușească să dăruiască semenilor ce au mai bun și mai de preț! (Părinte, Nicoleta PUPĂZĂ)

Ora de net...
Vorbim  în  cadrul  acestei  activități despre  prima  consultare  naţională a copiilor privind nevoile şi comportamentul lor în mediul online. Colaborarea s-a desfăşurat în regim de voluntariat şi a implicat organizarea şi facilitarea unei activităţi cu rol de consultare a copiilor pe baza resurselor puse la dispoziţie de echipa Ora de Net.
Aplicaţiile practice au avut rolul de a extrage cunoștințele lor privind drepturile copilului, modul în care sunt acestea respectate în mediul online și percepția lor față de tratarea temei privind siguranţa online de către adulții din viața lor (profesori, părinți, autorități, mass media, companii etc).
Această iniţiativă este derulată în cadrul programului european Ora de Net, coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii, membră a reţelelor internaţionale INSAFE şi INHOPE - cele mai mari coaliţii care promovează un Internet mai sigur la nivel mondial. Proiectul naţional beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale prin protocolul nr. 9780/03.08.2017 şi cel al altor parteneri, instituţii publice şi companii : Ministerul pentru Societatea Informaţională, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi parteneri privaţi din domeniul noilor tehnologii. (Prof. Sorina BALTAC)

Logo animat – promotor pentru școala mea
Logo animat este o provocare pentru toate clasele din școala noastră. La ediția a IV-a a acestui concurs județean, înscris în Calendarul activităților educative extrașcolare al ISJ Argeș pentru semestrul I, al anului școlar 2017-2018 au participat toți elevii școlii. Cu multă pricepere și dedicare echipele au lucrat materiale promoționale animate, care prezentau școala, valorile și cultura ei și activitățile  sau elemente de bună comunicare din școală. A fost o adevărată competiție între clase și o apreciere foarte obiectivă, potrivit criteriilor de evaluare a produselor finale.  
La final au câștigat Premiul I două clase ale școlii noastre: Clasa a VIII-a și clasa a VII-a B, conduse de doamnele diriginte, doamna Profesoră Sorina Baltac, respectiv, doamna profesoară Florica Lăpădat.
Bucuria a fost foarte mare, mai ales că muncisem destul de mult timp și am beneficiat de atmosfera plăcută a lucrului în echipă. Dar mai mult ne-am bucurat de surpriza oferită de conducerea școlii: pentru modul în care am lucrat materialele promoționale de prezentare a școlii am primit marele premiu. Am beneficiat toți elevii celor două clase premiate cu Premiul I de o excursie la București și o competiție de lasere. Era visul nostru și o dorință ascunsă. Pentru că am mai fost la o astfel de competiție cu școala, iar activitatea a fost de neuitat. (Elev, Alexandru SĂMARU – clasa a VIII-a)

Sunt un fluture venit din amintire...
# Exercițiu poetic al elevilor de la Atelierul de jurnalism

19Sunt un fluture venit din amintire,
Din țări îndepărtate,
Nu din tărâmuri moarte,
Din țări cu veșnică iubire.


Eu zbor din floare-n floare
Purtat ușor de vânt
Și-s galben ca un soare
Sclipitor și mare.
Maria BUICEA –  clasa a VII-a A

Sunt un fluture venit din amintire
Și plăpânde aripi am
Și zbor azi cu încântare
Lâng-al tău albastru geam.


Am venit să îți vestesc lumina
Și din soare să-ți aprind
Raze și-un boboc de floare
Între plete să ți-l prind.


Acum plec și mă întorc acasă
În poiana cu narcise
Și-ți doresc să ai copilăria
Plină de lumină și de vise.

Daria GRIGORE – clasa a VII-a A

Sunt un fluture venit din amintire,
Toți se bucură de-a mea venire,
În această câmpie sunt mii de flori,
Pe cer e mult soare și nici pic de nori.

Sunt și copaci mulți și înalți,
Te văd, copile, acum cum salți
Și câteva tufișuri stufoase și verzi,
Locul este așa frumos că nu o să ne crezi!
Denis PĂUNESCU – clasa a VII-a A

Sunt un fluture venit din amintire,
Dintr-un cer născut dintr-o iubire,
Sunt un fluture cu aripile arse,
Dintr-un cer din vremile întoarse,
Sunt și voi rămâne fluture descris,
Dintr-un cer pierdut din paradis.
Petru DRĂGOI, clasa a VII-a A

(Postat februarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top