ion cantacuzino 2Suntem români, deci sărbătorim românește iubirea, pe 24 Februarie de Dragobete.
Dragobetele reprezintă una dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului roman. Păcat însă că foarte mulți i-au uitat semnificația și au substituit-o cu sărbătoarea vecinilor noștri occidentali, aceea a Sfântului Valentin, ce nu are nicio înrudire cu mitologia populară română.

Românii care cunosc legenda lui Dragobete o celebrează pe 24 februarie a fiecărei primăveri.
Dragobete, numit și Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, ce ne aduce iubirea în casă și în suflet.
Legenda povestește despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, și lui Cupidon, al romanilor, ce oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiție ce s-a extins treptat până în rândul oamenilor și a dat naștere unor obiceiuri specifice românilor din sudul și nordul Dunării.
Legende sunt multe și fiecare dintre acestea este încărcată de o formă aparte de magie. În povești ni se spune să avem doar gânduri bune în această zi, să purtăm haine curate și să avem casele înfrumusețate. Legendele ne îndeamnă să mergem la biserică și să ducem flori la Icoana Maicii Domnului. Se mai spune că cei care vor să aibă un plin de dragoste, trebuie ca în ziua de Dragobete să realizeze buchete de flori în care să își aștearnă cele mai frumoase gânduri de iubire, fiecare adresat persanelor dragi din viață – fiecare floare pentru fiecare persoană specială, împreună cu un gând bun.
Adevărul este că nu trebuie să vedem pentru a crede în iubire. Iubirea este 90% credință și restul se materializează în gândurile noastre.
Dragobete este o sărbătoare minunată, un moment din an în care să ne amintim că suntem datori, mai presus de orice să iubim, sincer și curat ca un început de primăvară.
Un grup de elevi din cadrul Liceului Teoretic „Ion Cantacuzino” Pitești, coordonat de prof. Sămăreanu Mihaela, prof. Ilie Alexandra și prof. Militaru Laura în colaborare cu membrii Asociației Naționale „Cultul Eroilor”- Regina Maria, Filiala Județului Argeș, condusă de domnul Ștefan Alexandrescu și Fundația Culturală Ilfoveanu  a desfășurat activitatea „De Dragobete-iubește românește!” Activitatea a constat într-un program de poezii, cântece, declarații de dragoste și două monologuri create și interpretate de eleva Nicula Amalia, precum și o expoziție de lucrări dedicate iubirii.

Prof. Sămăreanu Mihaela,
Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” Pitești
(Postat martie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top