astra dragobete 1În fiecare an, pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, care datează din timpuri străvechi, fiind considerată sărbătoarea dragostei la români, totodată marcând și începutul primăverii.
Există dovezi că această sărbătoare a fost celebrată de români din timpuri foarte îndepărtate, încă de pe atunci fiind considerată sărbătoarea dragostei, reprezentare a iubirii sincere dintre doi oameni, a tinerilor, însoțită și de începutul ciripitul păsărilor autohtone de pădure.
În ultimele decenii, a pătruns tot mai mult, o sărbătoare împrumutată numită „Valentine s Day”, prin care s-a încercat valorizarea acesteia , în detrimentul sărbătorii noastre,  a românilor, „Dragobetele”. Nu s-a reușit, bineînțeles, această sărbătoare fiind acceptată mai mult ca o acțiune pur comercială, ieșind în evidență mai mult prin vânzarea de inimioare, amulete și alte simboluri, bucurând mai ales tinerii, pentru o zi.
Dragobetele este ales în calendarul popular nu oricum, la întâmplare, ci este așezat în această zi în urma unor atente observații astrologice, de Pământ, Cosmos, urmărindu-se și marcând perioada unui nou început, a primăverii, regenerării, procreării, a dragostei, nu numai la oameni, ci și la celelalte viețuitoare.
Mărțișorul este un alt mesager, care vestește sosirea primăverii. Oamenii obișnuiesc să împletească doi ciucuri, unul alb și altul roșu. Chiar la începutul lunii martie, obiceiul străvechi spune că bărbații oferea această amuletă  persoanei iubite, pe care o punea în piept. Culoarea roșie reprezintă dragostea, iar albul simbolizează puritatea,  ghiocelul alb, fiind prima floare care apare primăvara.
Semnificația literară a mărțișorului este „Micul Martie”, pe care să-l purtăm la piept, pentru ca iarna să fie uitată și” noul an” să înceapă.
Cu ocazia Dragobetelui, la Liceul Tehnologic „ ASTRA” din Pitești, s-a organizat o activitate intitulată „Primăvara începe cu Dragobetele”, la care au participat elevi ai liceului, sub îndrumarea inimoaselor d-ne profesor Lemnaru Georgeta, Pui Mihaela, Antonescu Camelia și Stefan Mădălina. Această activitate a avut ca obiective dezvoltarea simțului pentru frumos, a creativității, inițiativei, plăcerea de a confecționa un cadou cu propriile mâini,  un mărțișor. Totodată, această activitate a dezvoltat imaginația,  îndemânarea,  lucrul în echipă, dovedindu-se de un real folos, atât elevilor, cât si cadrelor didactice implicate.
La final s-a realizat o expoziție la intrarea în liceu, cu mărțișoarele confecționate de elevi, pentru a încânta privirile trecătorilor, prin veselia de culori, a florilor ce transmit bucurie, prin minunatele lucrări ale elevilor.

Prof. Mihaela Pui
Prof. Georgeta Lemnaru
(Postat februarie 2020)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top