2747 elevi din clasele X-XII de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Piteşti, în Săptămâna „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, au experimentat timp de o zi statutul de angajat la S.C. WELD MILDIN CND S.R.L., aflând mai multe informații despre profesii chiar de la cei care le practică.

În cadrul programului internațional “Job Shadow Day”, ajuns la ediția a XVI-a, program derulat de Junior Achievement (JA) România și școlile partenere, tinerii au ales profesioniștii din diverse domenii pe care i-au urmărit „din umbră”, în funcție de meseriile pe care doresc să le practice ca adulți. Acest program educațional de orientare profesională este format dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel”, implicând atât elevii din clasele 0 - X, care merg la locul de muncă al părinților, cât și elevii din clasele terminale de liceu, care merg în shadowing la companii și instituții locale. Toate acestea au scopul de a stimula curiozitatea tinerilor, de a îi motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală a acestora.
„Am înţeles cât de important este să fii bine pregătit într-o meserie bine plătită, cât de important este să fii policalificat pentru menţinerea unui loc de muncă pe termen lung şi cât de important este să lucrezi în domeniul care îţi place.”, a spus unul dintre elevii participanţi la program.  
Programul “Job Shadow Day” este implementat de 16 ani în România. Prin intermediul acestuia, elevilor li se oferă oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile, responsabilitățile, dar și abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei observă cum se desfășoară o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.
Tinerii descoperă noi opțiuni de carieră și află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: „Ce vreau să devin după ce termin școala?”, „Unde vreau să lucrez?”, „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”.
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, elevii trebuie sprijiniți să înțeleagă ce fel de meserie le-ar putea aduce satisfacție și să ia contact încă din şcoală cu mediul profesional în care doresc să pătrundă.
La edițiile anterioare, elevii înscriși în program au descoperit meserii și profesii spre care s-ar putea orienta în viitoarea carieră profesională.

Prof. Iuliana Tulbureanu
Ing. Manolache Odeta
Prof. Oprina Florina
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Piteşti
(Postat aprilie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top