14Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. În martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”. În calitatea sa de membru cu drepturi depline al OIF (din 1993), România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei.

Pentru a marca acest eveniment internațional, elevii claselor V-VIII de la Școala Băiculești, alături de cei de la structurile Valea lui Enache și Valea Brazilor au pregătit un program pe care l-au prezentat în fața cadrelor didactice în data de 21 martie 2018. Ei au recitat poezii, au interpretat cântece și au pus în scenă piese de teatru, toate în limba franceză. La orele de educație plastică, elevii  au lucrat  la confecționarea unor planșe cu tema ” Fête de la francophonie” (Sărbătoarea francofoniei), planșe pe  care le-au expus în sală, în ziua spectacolului. Activitatea a fost coordonată de doamna profesoară de limba franceză, Codeci Georgiana și a debutat cu intonarea unei strofe din Imnul Național al Franței, “La Marseillaise”. Elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială Valea lui Enache au interpretat cântecele “Bonjour, Bonjur”  și  „A la volette”. Elevele Voica Rodica și Stoicescu Denisa au prezentat  sceneta  comică „Discussion” (Discuția). Constantinescu Amalia, Niță  Mălina  și  Petrescu  Petruța, din clasa a VIII-a, de la  Școala Gimnazială Valea Brazilor ne-au încântat cu 3 melodii în limba franceză:  “Zaz- Je veux”, Joe Dassin – „Champs Elysées” și Gerard Lenorman – „La ballade des gens heureux”. Codeci Ermina a recitat poezia „Chanson de la Seine”. Elevele Bănică Georgiana, Costache Andrada, Militaru Evelina și Țicu Bianca, din clasa a V-a, de la Școala Gimnazială Valea Brazilor au interpretat cântecele „La semaine” și „Au clair de la lune”. Băieții din clasa a V-a de la Școala Băiculești au pregătit cântecul „Les couleurs”. Chireață Roberta, din clasa a VII-a a, recitat poezia „La Tour Eiffel”. Câțiva elevi din clasa a VIII-a au pus în scenă piesa de  teatru „Poissons” (Peștii). În încheiere, elevii clasei a VI-a de la Școala Băiculești au interpretat cântecele „Savez-vous planter les choux?” și „Monsieur le Temps”.
Prin derularea acestei activități, profesorul coordonator și-a propus să dezvolte interesul elevilor față de limba franceză, atașamentul și dragostea față de această disciplină, deoarece limba franceză este o limbă de circulație internațională și o limba oficială a diplomației.

Prof. Codeci Georgiana
Școala Gimnazială Băiculești
(Postat martie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top